TESTKÉP – Akt a kortárs magyar fotográfiában

2020-03-12

A csoportos kiállítás a Kiscelli Múzeumban a Budapest FotóFesztivál szervezésében megtekinthető április 3-tól.

FRISSÍTÉS: A KIÁLLÍTÁS A COVID-19 JÁRVÁNYRA VALÓ TEKINTETTEL NEM LÁTOGATHATÓ!

 

A Budapest FotóFesztivál minden évben a képalkotás egy-egy klasszikus műfaját állítja a figyelem fókuszába. 2020-ban azt vizsgálja, miként kapcsolódik a kortárs fotográfia a testábrázolás problematikájához.

 

A ruhátlan emberi test ábrázolása a művészet minden műfajában a kezdetektől hangsúlyosan jelen volt, hol bibliai-mitológiai történetbe ágyazva, hol a szépség megtestesítőjeként. A történeti korok, a közízlés, a közmorál mellett számos tényező alakította és alakítja az emberi testhez való viszonyunkat. Az egészséges és fiatal test a humán és univerzális szépség és harmónia szimbóluma lett. Később, a reneszánsz idején vált önálló műfajjá az akt, s a fotográfia megjelenése után nem sokkal, az 1850-es évekből már számos dagerrotípia bizonyítja, hogy a portré és városkép mellett az akt térnyerése mennyire gyorsan végbement: a fotográfiában szinte azonnal megjelent a mezítelen test, a testiség különféle mozzanatait, vonatkozásait értelmező, elemző, prezentáló művek sora.

 

A test reprezentációja – és minden, ami hozzá kapcsolódik – a mai napig érzékeny terület, a nemi és társadalmi szerepek, identitás- vagy a morál változása mind tetten érhetők az alkotók témához való viszonyulásában. Manapság a nemi szerepek társadalmi megítélésének, különösen a hagyományos – jobbára férfiak által diszponált – női szerepek változása érinti ezt a műfajt. A nemek közötti egyenlőtlenségek a társadalmi diskurzus részévé váltak a világon mindenütt. Talán emiatt is tapasztalható, hogy a kortárs alkotók egy része óvatosabban közelíti meg a műfajt s markánsan több női alkotóval találkozhatunk, akik szinte teljességgel eltávolodtak a klasszikus akttól, mint követendő tradíciótól. A Testképek kiállítás ezeket a tendenciákat mutatja meg a maguk gazdagságában és ellentmondásosságában.


A tárlat a Budapesti Tavaszi Fesztivál programsorozatának része, a Budapest FotóFesztivál és a Kiscelli Múzeum együttműködésével jött létre.

 

Kiállító művészek: BARTIS Attila, BEDE Kincső, BENKŐ Sándor, BUDA Gábor, DIÓSI Máté, EIFERT János, FEDOR Ilka, FLANEK Péter, HIRLING Bálint, HODOSY Enikő, KAULICS Viola, KICSINY Martha, KIS-KÉRY Anna, KISS Emese, KOLOZSI Bea, Dora KONTHA, KUSNYÁR Eveline, LONDON Katalin, MÉSZÁROS László, PÁL Gábor, PÁTKAI Rozina, PINCZEHELYI Sándor, RÉDLING Hanna, RÉTHEY-PRIKKEL Tamás, Somogyvári Kata, SPANYÁR Judit, SZOMBAT Éva, TELKES Tímea,TÍMÁR Péter, TOMBOR Zoltán, TREMBECZKI Péter, URBÁN Ádám, VADÁSZI Zoltán, VARGA Tamás, VASALI Kata, VEREBICS Ági

 

KISCELLI MÚZEUM
2020.04.03. – 05.31.
Kurátorok: SOMOSI Rita, SZARKA Klára

 

1037 Budapest, Kiscelli utca 108.
Nyitva tartás / Opening hours
kedd – vasárnap: 10.00 – 18.00
Tuesday-Sunday 10.00 – 18.00

KEYWORDS testkép, budapest fotófesztivál, budapest fotó fesztivál, budapest photofestival, budapest photo festival, mészáros lászló photography, mészároslászlóphotography, kiscelli múzeum,