unREAL

2018-05-03

Mészáros László, fotográfus három sorozatából összeállított, unREAL c. tárlata május 8-án, 19 órakor nyílik meg a TOBE Gallery-ben, és egészen június 16-ig látogatható.

 

A kiállítás kurátorai, egyben a galéria tulajdonosai, Puskás Bea és Tomas Opitz válogattak Mészáros László 2016 és 2018 között készített munkáiból. A kiállítást Lovass Dóra, művészettörténész nyitja meg.

 

 

Barbie és Ken

 

A művész munkái jellemzően fényelési és kompozíciós technikái, témaválasztásai folytán kevés utómunkát igényelnek, mégis, Barbie és Ken című munkáján a konceptuálisan alkalmazott retus juttatja el az üzenetet a szemlélőhöz. A Barbie és Ken korunk genderproblematikáit és a mára átalakult értékrendek kérdéseit feszegeti, a nemi szerepek megszűnéséről, a nemiség eltolódásáról, az oly jellemző szemérmes szemérmetlenségről mesél beszédesen.

 

 

Dolly sorozat

 

Mészáros László sokat járja a bolha- és ócskapiacokat olyan haszontalannak tűnő tárgyakat keresve, amelyeket tartalommal tölthet meg. Olyan tárgyakat választ fotográfiái alanyául, amelyek eredeti funkciójukat és megjelenésüket egybevetve meglehetősen bizarrak. Ennek a bizarr, morbid jellegnek az esszenciái a régi gyerekjátékok, babák és a modern tömegtermelés silány produktumai. A fotográfus egyszerre játszik a figurákkal és a fotográfia eszközeivel. A művész által választott tárgyak már önmagukban hordozzák a giccs jellemzőit, az alkotó a festészet határát súroló képi ábrázolásmódjával ezeket erősíti fel. Élettelen alanyait személyiséggel ruházza fel, a műanyag és üveg szempárok zavarba ejtően tekintenek ránk a falakról.

 

Lilli with banana / Lilli banánnal

 

Nexus sorozat

 

Mészáros a Nexus sorozat képeinek megfogalmazásában a hagyományos portréfestészetet vette alapul. A beállítás, a ruházat és a kiegészítők kiválasztásánál olyan kellékeket választott, melyek a megjelenített személyhez kötődnek, alapvetően jellemzik az alany személyiségét. A képek mesélnek szereplőikről, történetek jelennek meg, apró titkok tudódnak ki az alanyok lelkiállapotáról, világnézetéről, életfilozófiájáról, sorsáról. A fotográfus olyan szimbólumrendszert épített fel, mely szavak nélkül meséli el a portrék alanyainak rejtett világát. Képeit nagy méretben nagyíttatja, mert nagyon fontos számára a részletek kidolgozottsága, hogy a képeken, mint térképen lehessen kalandozni, és felfedezni a fontos, olykor finoman elrejtett részleteket.

 

 

Az unREAL című egyéni kiállítás megtekinthető 2018. május 8. és június 16. között a TOBE Gallery-ben (1088, Budapest, Bródy Sándor u. 36.) szerda-péntek 14:00-18:00 között, szombaton  11:00-15:00 között.

 

A Kultúrpart ajánlóját ide kattintva olvashatod el. 

 

 

UPDATE #1

 

Tóth Judit Nikoletta, az Artnews.hu szerzője a kiállításon járt és megírta benyomásait: 

 

"Mészáros László utóbbi években rendezett egyéni és csoportos kiállításainak látogatói már ismerhetik a művész azon jellegzetes stílusjegyeit, amelyeket ezek a sorozatok is önmagán hordoznak, önmagukból árasztanak. Hiszen amellett, hogy a nagyméretű, portré- és tárgyfotók megjelenésén látszik, hogy alkotójukra nagy hatással voltak a klasszikus festészet elemei, azokat a saját látásmódján keresztül, a számára is életteret kínáló korszak tárgyi, erkölcsi és szellemi jellemzőivel mind az élő és a bolha- és ócskapiacokon beszerzett modelljeire is felruház."

 

A teljes anyag ide kattintva olvasható.

 

 

UPDATE #2

 

Képes összeállítás a kiállítás megnyitójáról

 

KEYWORDS unreal, egyéni kiállítás, tobe, tobe gallery, Mészáros László, Tomas Opitz, Puskás Bea, Lovass Dóra, fotográfia, fotó, fotóművészet, nexus, barbie és ken, dolly, meszaros laszlo photography,