PIÑA

2018-07-27

Nemzetközi kortárs képzőművészeti kiállítás a Pegazusban.

 A kiállítás címében jelölt piña elnevezés egyrészt visszautal az alap jelentésre vagyis az ananászra és formájára, amely szigorú geometrikus egységekből és sárga alapszínből áll össze, másrészt egy másik nyelvi használatra, amely szerint „gyűjteni”, „különböző egységekből összefogni” kifejezéssel azonosítható.

 

Mészáros László: Modulus sorozat


A PIÑA elsődlegesen a korban 30-as és 40-es generációk különböző technikájú (kiemelten festészet és fotóművészet) alkotóit fogja össze, akiknek műveiben nemcsak a pontos geometrikus (néhol organikus) absztrakt formák, de gyakran alapelemként meghatározó hideg sárga, vagy fémes felületek köszönnek vissza. A tárlat különlegessége azonban az, hogy nem a szabályos, azonos elvek mentén épülő geometrikus absztrakt irányelvek összes vonulatát precízen kívánja felvonultatni, hanem bátor módon meri megmutatni a fent említett generációk egyediségét, öntörvényűségét, így nyújtva egy izgalmas, színes palettát a korszellemről a nonfiguratív megközelítések mentén. Mindemellett a TOBE Gallery rendezése révén hangsúlyos szempontként kerül bemutatásra a fotóművészet is, és annak kevésbé hangsúlyozott nem ábrázoló irányvonala.

 

Mészáros László: Modulus sorozat


Az egyéni reprezentációk, a térrel való játék, a hideg alapszínek, a konkrétra vagy éppen a természetből jöttre utaló azonos formák révén azonban egységes módon állnak össze a Pegazus terében, és nyárias, finom könnyedséggel hozzák közelebb a nézőhöz a nonfiguratív művészet szigorúbb ágát.

 

(Mészáros Flóra, művészettörténész)

 

A kiállítást megnyitja: Mészáros Flóra művészettörténészKiállító művészek: ÁLOVITS Bálint (HU), BÁNKI Ákos (HU), Gustavo BLANCO - URIBE (VE),
BOHUS Réka (HU), Claudia CAMILLO (IT), FUKUI Yusuke (JA),
HALMI-HORVÁTH István (HU), KONTHA Dóra (HU), KUZO (VE), Lili(ana) (VE),
MARAFKÓ Bence (HU), MÉSZÁROS László (HU), ROBITZ Anikó (HU)Kurátorok: Puskás Bea és Opitz Tomas (TOBE Gallery)

 

 

UPDATE

A megnyitó képekben: 

KEYWORDS pina, kiállítás, mészáros lászló, meszaros laszlo photography, pegazus, tobe gallery, csoportos kiállítás,