Nyárzáró kulturális kerti összejövetel Tördemicen

2019-08-16

Fotográfia, irodalom, építészet, 10 millió fa, evés-ivás és beszélgetés 2019. augusztus 19-én, Badacsonytördemicen, a Tápegységben.

 


Nem újdonság, hogy ez a vidék tömegével vonzza a szépre éhes művészeket lassan már négy évtizede. A hetvenes évek közepe-vége óta egyre több „bebíró” költözik ideiglenesen vagy végleg a Balaton-felvidékre. Ez történt az est résztvevőivel is: Bojár Iván Andrással (Nagy Káli Könyv) Csikós Attilával (író, dramaturg), Mesterházy Fruzsinával (újságíró, költő), Mészáros Lászlóval (fotográfus), Szamosi Zsófiával (színész), Tóth Ádámmal (Pláne Badacsony Borterasz) és Zalán Tiborral (író, költő, dramaturg).

A Szent György-hegyen berendezkedett Bojár Iván András, művészettörténész, építészkritikus, szakíró és az Építészfórum főszerkesztője az építészet, a táj és a tájépítészet szerelmeseként vállalkozott a Nagy Káli Könyv megírására, az est során, pedig a 10 millió Fa projektről mesél. Csikós Attila, író, dramaturg és fotós addig járta a környéket vendégként, míg kedvesével meg nem találta badacsonytördemici otthonát; azóta lázasan veti bele magát a környék kulturális programjainak színesítésébe. Mesterházy Fruzsina, költő, újságíró, kommunikációs szakember születése óta a környéken töltötte a nyarakat a Káli-medence települései – Ábrahámhegy tengelyen, mostanában az év nagyobb felében itt ragad és rendszeresen ír is e tájról.

Mészáros László, fotográfus Salföldet választotta, művészi érdeklődése mindenre kiterjed a környéken: a tanyasi húsbolt állatai, az eldugott, bizarr hátsó kertek és a változatos táj mellett nem csak a „készen kapott” képeket rögzíti, de a ház körül talált tárgyakból megkomponált csendéleteket és megtervezett, megrendezett jeleneteket is fotografál – ezek közül néhány sorozatot, munkát az elmúlt évek során bemutatott a Pajta Galéria, a Pegazus és az Északipart magazin egyaránt. Salföldön barátságot ápol Török László, fotográfussal, akinek szintén több évtizedes barátja és alkotótársa Zalán Tibor, költő, író, dramaturg, egyetemi tanár, kinek 1987. augusztus 27-én kelt verse is szerepel a Szegedy Róza házban őrzött, e vidékről írt kortárs versek gazdag gyűjteményében, a Balatoni Almanachban.


A program:

 

18:00 Bojár Iván András megnyitja Mészáros László a környék által ihletett fotográfiából összeállított kiállítását

18:30 Egy kis irodalom Csikós Attila, Mesterházy Fruzsina és Zalán Tibor alkotásaival

19:00 Kötetlen beszélgetés „a tájról”, a környező vidékről és a hozzá kötődő érzésekről, vonzalmakról és gondolatokról, alkotói folyamatokról, képekről, versekről, a 10 millió fa mozgalomról, borról és barátságról

 

A felolvasáshoz és beszélgetéshez csatlakozik Szamosi Zsófia, Jászai Mari díjas színész. Mindeközben borozunk, a Pláne Badacsony Borterasztól Tóth Ádám is a körünkben lesz és csatlakozik a beszélgetéshez, és a Tápegység házi készítésű szörpjeit és étkeit kóstolgatjuk.

  ************************************ FRISSÍTÉS **********************************

 

Néhány kép az eseményről:

 

KEYWORDS badacsonytördemic, tápegység, Mészáros László, Csikós Attila, irodalom, fotográfia, Bojár Iván András, Mesterházy Fruzsina, kultúra, nyár,