Mélyáramok - csoportos kiállítás a MODEM-ben

2020-01-19

Kortárs magyar fotográfia kontra klasszikusok. A csoportos kiállítás március 15-ig tekinthető meg Debrecenben, a MODEM-ben.

A MODEM és a Budapest Fotó Fesztivál együttműködésében 2019. december 14-én nyílt meg Mélyáramok címmel az a nagyszabású és átfogó fotóművészeti, és egyben fotótörténeti kiállítás, amely igyekszik bemutatni a  párhuzamokat, kapcsolatokat, a gyakran rejtett, de mégis létező mélyáramokat a magyar fotográfiában. A világhírű elődök – többek között Brassaï, Lucien Hervé, Paul Almasy – eredeti művei mellett, a kortárs magyar fotóművészet számos alkotásával is találkozhatnak a Debrecenbe látogatók.

 

 

A párbeszéd egyik terrénuma az a válogatás, amelyik a Szöllősi-Nagy–Nemes műgyűjtő házaspár fotográfiai kollekcióját bemutatva tárja föl a mélyáramokat a klasszikus és a kortárs gesztusokban. Maurer Dóra, Trauner Sándor, Miskolczi Emese, Sugár Kata, Tóth György és még sok más művész képeinek együttese, kiegészülve néhány nem magyar klasszikus, František Drtikol vagy Nadar műveivel.

 

A kiállítás másik részében a Budapest FotóFesztivál keretein belül immár harmadik éve megrendezett kortárs fotográfiai kiállításokat átgondolva, félszáznál is több magyar fotóművész műve kerül a kiállítótermek falain egymással kölcsönhatásba.

 

Ezekből a különleges „műfaji” kiállításokból kiindulva – a műgyűjtői kollekciót is melléjük rendelve – a mostani összeállításban még inkább fókuszáltan és komplexen tárulhatnak föl a mélyáramok a magyar fotográfiában. Vagyis a klasszikus műfajok mai értelmezései, a távolabbi és a közelmúlt jeles alkotói a kortárs művészekkel egy közös tárlat keretében mutatkoznak be a debreceni közönségnek. A jelen gazdagsága és a múlt értékes öröksége nemcsak tanulságokat, de felfedezői élményt is ígér a látogatóknak.

 

Kurátorok: Szarka Klára, Somosi Rita

Kiállítók: Paul ALMASY, Rogi ANDRÉ, APÁTHI-TÓTH Sándor, BALÁZS Zsolt, BALLA Demeter, BALLA András, BALOGH Viktória, BÁN András, BARTIS Attila, BÁTORFI Andrea, BENKŐ Imre, BENKŐ Imre, Etienne BEOTHY, BIRÓ Dávid, BOHUS Réka, BOROS György, BRASSAI, CHOCHOL Károly, CSORTOS SZABÓ Sándor, DARAB Zsuzsa, DEIM Balázs, DIÓSI Máté, ÉRDI Róbert, FEJÉR János, FLANEK Péter, FRANKL Aliona, GÁTI György, GINK Károly, GOMBAI Gellért, GULYÁS Miklós, GYULAI Szilvia, HAID Attila, HAMARITS  Zsolt, HERCZEG Eszter, HERENDI Péter, Rodolf HERVÉ , Lucien HERVÉ , HEVESY Iván, HORVÁTH  M. Judit, HORVÁTH László, KACZUR Pál, Joseph KADAR, KÁLLAI Márton, KELETI Éva, KEREKES Gábor, KISS-KUNTLER  Árpád, KOKAVECZ Boglárka, Dora KONTHA, Ergi LANDAU, LISZKAY  Lilla, LUGOSI Lugo László, LUZSICZA  Fanni, MAURER Dóra, MÉSZÁROS László, MIKES- DEVICH Réka, MISKOLCZI Emese, NADAR, PÁTKAI Rozina, RÉDLING Hanna, REGŐS Benedek, RISKÓ Gáspár, RIZMAYER Péter, RUBI Anna, SÁNDOR Emese, SARKANTYÚ Illés, SCHILD Tamás, SIÓRÉTI Gábor, SIVÁK ZSÓFIA, SOMLÓSI Lajos, SOMOGYVÁRI Kata, SUGÁR Kata, Dr. SZÁSZ János, SZALAI Eszter, SZALÓKI Ági, SZILÁGYI Lenke, TÓTH György, Alexandre TRAUNER, URBÁN Ádám, VARGA Tamás, VASALI Katalin, VATTAY Elemér, VEDRES Ági, VÉKÁS Magdolna, ZAGYVAI Sári

 

Néhány fotó a megnyitóról:

 
 
A 2020. január 16-án megjelent HVG ajánlója (Egyed Péter írása): 
 
 
A MODEM látogatói információi ide kattintva érhetőek el
 

KEYWORDS MODEM, Debrecen, Mészáros László, Nexus, Mélyáramok, fotográfiai kiállítás,