Jó lenne, ha ez a 3 fotókiállítás beleférne még az

2016-12-14

Három teljesen eltérő látásmód, technika, három fotográfiai anyag, amit érdemes megnézni még az ünnepek előtt. A Czigány, Mészáros, Keller csatársort ajánljuk. - ArtPortal

Czigány Ákos: Földek | Várfok Galéria | 2017. jan. 21-ig

December elején nyílt meg Czigány Ákos életművének négy nagy egységéből a Földek című tárlat. Czigány konstruktivista hagyományokra épülő konceptuális fotósorozataira, az Egek: hommage à Hiroshi Sugimoto (2010-), Otthonok (2013-) és Földek (2005-) címűekre a vertikális nézet, illetve szemlélet jellemző, a természeti és teremtett környezetünk alsó gépállású nézete. Így a képek feszültségét a föld és az ég között függő, ember alkotta világ létbe vetettsége teremti meg.

Ég 260-13 (2012 - 40x54,9cm - archival pigment inkjet print). Forrás: varfok-galeria.hu

 

Czigány legfrissebb ciklusa, a Gazdaság perspektívája a korábbi hagyománnyal szakítva horizontális. A mérnöki pontossággal megrajzolt tájak a land art élményét nyújtják az ég és föld határán kiterített mezőgazdasági és ipari tájak kiemelésével és esztetizálásával.

 

Gazdaság - 9349-55 (2016 - 60x90,3cm - archival pigment inkjet print (piezography). Forrás: varfok-galeria.hu

 

Az anyag bőséges, a Várfok Galéria falain végig érő fotográfiák előtt elhaladva a szemlélő könnyen meditatív állapotba kerül. A formák, az ismétlődés, a monokróm egyszerű, de nagyszerű biztonsága és a szemszögek váltakozása elringatja a nézőt, és olyan világba kalauzolja, amiben szívesen nézelődik hosszasan.

Várfok Galéria, Budapest, I. ker., Várfok u. 11.
nyitva: kedd-szombat 11:00-18:00

  

Mészáros László: Nexus | Fest;tisztít Galéria | 2017. jan. 19-ig

Mészáros László festményszerűen világított és komponált, sötét tónusú, szimbólumokat gazdagon alkalmazó fotográfiai formanyelvével legutóbb a 2015-ös Art Market Budapesten találkozhattunk, ahol Asztaltársaság című 3x2 méteres óriás fotográfiáját sokan festménynek nézték.

Nexus sorozat. Barátnők, 140x110. A művész jóvoltából

Az alkotó most a portréfestészet világába kalauzol, alanyai a néző számára ismeretlenül is ismerőssé válnak, a Mészáros László által alkalmazott rejtett szimbólum-rendszereken keresztül kirajzolódik történetük, személyiségük, titkaikról egy pillanatra fellebben a fátyol.

A fotográfus többek között az első és leglényegesebb esztétikai kategória, a szépség kérdését feszegeti, egyes képei a mai tinédzserek belső világát tárják a néző elé, megannyi portré, megannyi valóság. Nicolai Hartmann  azt vallja, a mű zárt világa olyan mikrokozmosz, mely része az őt magába foglaló nagyobb mikrokozmosznak, de az adott mű nemcsak a kis, hanem  a nagyobb mikrokozmosz tükörképe is. Ilyen értelemben Mészáros László fotográfiáin a megjelenített alakok egyéni történetei valóban univerzálisakká válnak.

Nexus sorozat. Szépség, 110x140 cm. A művész jóvoltából

Mészáros ismét nagy méretű, másfél négyzetméteres képekben gondolkodott, melyek leghamarabb a kiállítás megnyitóján, december 15-én, csütörtökön 19:00 órától tekinthetők meg. 

Fest;tisztít Galéria, Budapest, I. ker., Várfok utca 8.
látogatás egyeztetés alapján: 06 20 9782091

 

 

Josiane Keller: ホテル HOTEL | PH21 Gallery | 2017. jan. 10-ig

Keller alkotásai túlmutatnak a fotográfia keretein: fényképei alanyait ő maga készíti el kerámiából, a bábukkal berendezett tereket és jeleneteket pedig rögzíti álló- és mozgókép formájában. Josiane ezzel a munkával több irányban építkezik: egyrészt egy bizonyos szubkultúrát mintáz és figyel meg, másrészt az élettelen bábu-alanyokat a fotó funkiconalitásával állítja párhuzamba: a fotó, mint a valóság leképezése, a bábu, mint a hús-vér ember leképezése.

Forrás: PH21

A művész szándéka szerint az informálás és meghökkentés kettős céljával alkotta meg képeit: az ún. outsider alkotói közösségeket és művészcsoportokat övező fetisizmusról számol be, az ilyen embercsoportok életszerű helyzetekbe állított makettjei által. Közben már maga a téma is meghökkentő, intimitásával és tabudöntögető jellegével.

Ez utóbbira játszik rá maga az ábrázolásmód is: a kompozíciók, a szemszögek azt a benyomást keltik a szemlélőben, mintha belesne ebbe a szubkultúrába, mintha a ホテル HOTEL halljában volna maga is. A fotókon végzett utómunka is erősíti a művészi láttatás elemelt voltát. Megnyitó december 15-én, csütörtökön 18:30-kor.

Jan and Vincent On The Sofa. Forrás: josianekeller.com

PH21 Gallery, Budapest, 9. ker., Ráday u. 55.
nyitva: szerda-szombat 14:00-18:00 

KEYWORDS kortárs fotó, fotográfia, kiállítás, mészáros lászló, mészáros lászló photography, artportal,