Bestiárium - 21. századi szörnyhatározók

2019-03-13

Stark Attila és Mészáros László közös kiállítása március 14-én, 18:00 órakor nyílik a Fest;tisztít Galériaban.

 

A középkor kedvelt műfaja volt a különböző állatok, növények, sőt, sziklák leírását tartalmazó bestiárium. Ez az enciklopédia-szerű, gazdagon illusztrált írásmű a létezők mellett olyan fiktív élőlényeket is regisztrált, mint a bonnacon, a leucrota vagy a monoceros. Ezekben a kötetekben az állatok bemutatását az emberi viselkedésre vonatkoztatott párhuzam és erkölcsi tanítás követte, amihez a szerzők gyakran a Biblia szövegeit citálták. Az elmúlt évek során Stark Attila megfestette, míg Mészáros László megfotózta a maga jellegzetes bestiáriumát.

 

Stark Attila munkássága egy az egyben egy jól felépített rémalak gyűjtemény. 2007-ben készült kötete, a KuloCity, vagy a 2016-ban megjelent KuloLand önmagában is felér egy-egy modernkori bestiáriummal. A mostani kiállításra készült munkáin Stark inkább grafikai, mint festői eszköztárral dolgozott, bár képein sok elem festmény-szerű, mintha különböző korokból (a barokktól a pop kultúráig) gyúrna össze egy homogén saját világot. Ennek a világnak részei Stark vissza-visszatérő és teljesen új teremtményei.

 

Mészáros László több fotósorozatában is katalogizálja a világban fellelhető lényeket. A Creatures of God sorozat, például valós élőlényeket leltároz, míg a most kiállított Dolly című sorozatának élettelen alanyait ő maga ruházza fel személyiséggel. A műanyag és üveg szempárokba élet költözik, amik zavarba ejtően tekintenek ránk a falakról. Alakjainak amúgy is bizarr, morbid „létállapotát” a festészet határát súroló képi ábrázolásmódjával örökíti meg, így áll össze bestiáriuma az egykor dédelgetett, később elfeledett entitásokból.

 

A kiállítást Gödrös Frigyes, Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, forgatókönyvíró nyitja meg. 

 

 

A Kultúrpart ajánlója: 

https://kulturpart.hu/2019/03/12/itt_vannak_az_igazi_bestiak 

KEYWORDS bestiárium, kiállítás, exhibition, fest;tisztít galéra, stark attila, mészáros lászló,