Miért mondanál le a művészetről a Balaton partján?

2016-07-07

Mutatjuk, hova, miért és mikor menj, ha művészetet keresnél nyaralás közben! - ArtPortal körkép

Tihany, Paloznak, Salföld, Szentbékkálla és Tapolca-Diszel is tartogat friss látnivalót a groteszk, az abszurd, az avantgard és a hiperreál jegyében. A természet, az állat- és növényvilág a sláger téma, emellett a fotó és a fotorealista festészet is helyet kap. Ajánlunk hét friss, izgalmas tárlatot a Balaton északi partjáról.

 

Szőrmentén | Pegazus, Szentbékkálla | augusztus 5-ig

A Pegazus vezetősége tavaly is, idén is ügyelt arra, hogy a kortárs művészet legjava kerüljön a hostel – étterem – szórakozóhely komplexum kiállítóterébe. A kiállítás Nagy Mercédesz kurátor munkáját dicséri, akinek nem volt nehéz dolga az egyenletesen színvonalas, alapos és humoros művészeti produktumokat létrehozó alkotókkal. Kovách Gergő szobrai mindennapi lelkiállapotainkat, helyzeteinket mutatják be. A groteszk módon ábrázolt testek emelik el az „emberiességtől” ezeket az állapotokat, így sokkal könnyebben mosolyodunk el a megértés pillanataiban. Szöllősi Géza állatpreparátumaival már sok helyen találkoztunk, de nem lehet őket megunni. A kiegyenesített állatok, a boxer-hörcsög brutális humora mellett itt is az elidegenítés-elemelés a rétegzett üzenet záloga. Nagy Gabriella festményei valós és/vagy megélt történeteket mesélnek, mint a világító agancsú szarvas, az UFO által elrabolt bárány, a könnyező bagoly és barátaik. Fergeteges és ütős hármas. Augusztus 5-ig hétfő-vasárnap 11:00-24:00 vannak nyitva, kedd szünnap. (Szentbékkálla, Kossuth utca 39.)

 

B L U _ | Pegazus, Szentbékkálla| augusztus 21-ig

Július 8-án nyílik a Pegazus másik termében a TOBE Galéria jóvoltából egy venezuelai, spanyol, argentin, brazil és magyar kortárs fotográfusok „kék képeit” felsorakoztató kiállítás. „Lesz egy-két kivétel, de általában a kék szín a vizet, az eget, a természetet jeleníti meg. Az egész nagyon természet-közeli, mégis, ahogy ránézünk a képekre, inkább lelki folyamatok lenyomatait látjuk bennük.” – mesél Puskás Bea kurátor a koncepcióról. Marco Bell, Carolina Chocrón, Mészáros László, Opitz Tomas, Rocío Montoya, Ricardo Parra, Amaia Pereira, Riskó Gáspár és Carla Tabora munkáit augusztus 21-ig nézhetitek meg hétfőtől vasárnapig 11:00 és 24:00 között, kedd szünnap. (Szentbékkálla, Kossuth utca 39.)

 

Massagrande | Kogart, Tihany | július 17-ig

Matteo Massagrande kiállításó látható a Kovács Gábor Alapítvány tihanyi múzeumában. A fotorealista festő izgalmas belső tereket fest meg: a perspektíva és a tojástempera mestere, gyermekkorától tudatosan készült a festői pályára, 14 évesen debütált helyi művészek csoportos kiállításának keretében. Giovanni Barbisan-t és Giulio Cadorin-t mondhatja mesterének. Matteo gyermekkorában egy nagy villában élt, csupa ajtó között, amelyek üres szobákat rejtettek, ő pedig rendre benyitott ezekbe a terekbe. Festményein tűpontos emlékképeket, időtlen és mozdulatlan tereket elevenít meg. A művész magyar felesége révén sok időt tölt Kalocsán, ahol bejárta a felújításra váró kastély tereit, melynek hatására a régi emlékek feltörtek, most pedig a Kogart falain lógnak. Augusztus 31-ig  hétfő - vasárnap  10:00–20:00 között, utána 10:00 – 18:00 között van nyitva. (Tihany, Kossuth Lajos utca 10.)

 

ARTplacc | Tihany, a rév melletti Placc | július 21-24.

Idén is ARTplacc, vagyis kortárs művészeti kerti parti a Balaton egyik legszebb helyszínén, a tihanyi rév melletti művészeti parkban, ahol művészek, galeristák és a kortárs művészet kedvelői napokon át kedvükre vegyülhetnek. A 6. ARTplacc Kortárs Művészeti és Design Fesztivál a kortárs képzőművészek, designerek és a társművészeti szerzők és előadók a fenntarthatóság kérdésére adott válaszait keresi és mutatja be. Workshopok, angol és magyar nyelvű tárlatvezetések, mozi, színház, irodalom, design, koncertek, Libabál lemezbemutató gyermekkoncert alkotják a napi programokat. Érdemes legalább egy egész napot rászánni. (Tihany, Placc, a rév mellett)

  

Kópiák | Salföld, Faluház és Pajta Galéria | szeptember 15-ig

Török László, World Press Photo Golden Eye díjas fotográfus 1991-ben, épp 25 évvel ezelőtt nyitotta meg a Pajta Galériát Salföldön. Az évforduló megünneplésére monstre csoportos kiállítást szervezett (amint ezt meg is írtuk): az elmúlt 50-60 év hazai fotográfus nagyságainak munkáiból, köztük számos neoavantgárd fotográfiából retrosektív kiállítás nyílt. A kiállítást a Pajta Galériában Balla István képeiből, a Faluház különtermében Mészáros László nagy formátumú fotóiból összeállított kamarakiállítás kíséri. A 65 művész munkái szeptember 15-ig tekinthetők meg péntekenként 15:00 és 19:00, szombat-vasárnap 10:00-14:00 között a Faluházban, és a hét minden napján 12:00 és 17:00 között a Pajta Galériában. A fotográfia iránt érdeklődők számára határozottan ajánlott! (Salföld, Kossuth utca 31. és Petőfi utca 9.)

 

Kutyavilág, oroszlánrész és más állatságok | Tapolca-Diszel, Első Magyar Látványtár | 2017. június 30-ig

Az Első Magyar Látványtárról sokan azt gondolják és mondják, hogy „mindent gyűjt”. Nem gyűjt például állatábrázolásokat. 2015 tavaszán egy pesti kiállítás kapcsán azonban kiderült, hogy ennek dacára jelentős mennyiségű állatos kép, szobor, rajz, fotó található raktáraikban, amelyek más és más gyűjtői szempontok alapján kerültek a gyűjteménybe; ehhez jönnek a kölcsönzött darabok. A bogárrajzoktól, bogárszobroktól, bogárméretű állatszobrocskáktól professzionális művészek remekein, állatkerti rajzain, madárkölteményein keresztül, ismeretlen szerzők állatzsánerei, valamint mesés, groteszk és abszurd ábrázolások, csetlő-botló giccsek vonulnak fel a Látványtár kiállítóterében. Mindig jól válogatnak. Szeptember 30-ig 10:00 és 18:00 között, utána előzetes egyeztetéssel. (Tapolca-Diszel, Templom tér)

  

Hegedűs B. és P. Kovács | Paloznak, Szent József Ház | július 20-ig

Július 20-ig tekinthető meg Hegedűs B. Piros festőművész kiállítása, melyen a társművész, P. Kovács Péter szobrai teszik teljessé a naiv, figurális ábrázolásmóddal élő művészet nyújtotta szellemmel teli és szellemes légkört. „Művészetem nem csupán tükrözni igyekszik a valóságot, hanem formálni is azt, szerethető és bejárható kertté, melyben bárki találhat magának egy ismerős ösvényt” – összegezte művészetét Hegedűs B. Piros egy korábbi interjúban. P. Kovács Péter szobrai az izzó fém, a lüktető élet, a csend, a humor, a groteszk ötvözetei. Jó párosítás. (Paloznak, Fő utca 2.)

KEYWORDS salföld, pajta galéria, mészáros lászló photgraphy, mészáros lászló, török lászló, kópiák, kiállítás,